Свій чи ефективний? Доцільність наявності програміста в штаті.

Місія нашої компанії - ми перетворюємо наші захоплення, знання, досвід та сучасні IT-технології в ефективність роботи підприємств.


Прийнявши програміста на роботу, Ви відразу зіштовхуєтесь з організаційними проблемами. Постає питання: як проконтролювати програміста та керувати його роботою? Це проблема будь якого керівника, який бере програміста в штат і рано чи пізно розуміє, що проблему не вирішити без найму ще одного працівника – директора для програміста, та в кінцевому результаті і це вирішує проблему лише на 10%.

Подумайте самі: Ви постійно бачите, яка «тяжка та плідна» праця Вашого програміста. І він не встигає виконати поставлену задачу!

Програміст розуміється в комп’ютері значно краще за Вас, проконтролювати його дуже важко. Ви знаєте норми виконання поставленої задачі? Ні. І, як наслідок, не контролюєте робочий час. Окрім того, штатний працівник, не завершивши задачу, захворіє, піде у відпустку, врешті-решт звільниться, а Вам лишиться мішок недороблених задач, і навіть якщо вони на половину зроблені, то новий найнятий в штат працівник скаже, що все треба починати з початку. До того ж Ви на певний час лишитесь без технічної підтримки зі сторони програміста.

А сам підбір кадрів? Треба звертатись в агентства, проводити співбесіди. І взагалі Ви впевнені, що ваш HR менеджер може підібрати кваліфікованого програміста? Він навіть не орієнтується у 80% термінів, які йому буде говорити потенційний кандидат на посаду. Ви втратите як час, так і якість роботи вашої компанії.

При стабільній роботі Вашої компанії потреба в залученні програміста до активної роботи відпадає, а витрати на його утримання лишаються - це і 5 метрів квадратних площі яких він займає, і обслуговування оргтехніки. А головне - зарплата! Він - ПРОГРАМІСТ!!! І не важливо, що останніх два місяці він заправляє картриджі та розповідає анекдоти в бухгалтерії, платите Ви йому, як за розробку нової операційної системи, яка після виходу на ринок стане популярнішою за Windows.

Підсумовуючи вищесказане, хочеться відмітити: думка, що працювати відповідально може лише той, кого Ви бачите в своєму офісі, на сьогоднішній день - не більше ніж стереотип. У всьому світі все більше встановлюється тенденція залучення аутсорсингу для виконання не профільних для компанії проектів. А лояльності бюджетів таких проектів можна просто позаздрити.

І наостанок: ринок аутсорсингових ІТ-послуг залучає НАЙКРАЩИХ СПЕЦІАЛІСТІВ , до себе ж в штат Ви наймаєте тих, хто залишились.
То ж свій чи ефективний?

Автор: Вадим Корнилюк